dimecres, 26 de març de 2008

Crespells

Acabe de cercar per Internet la recepta vertadera dels crespells de Mallorca. I no m’estranya gens que m’isqueren durs com un cudol el dia de la calçotada... no posàrem ni sagí, ni oli ni res de res; només farina i aigua… sinònim gairebé de pedra!
Vet ací la recepta que toca… us la recomane ara per Pasqua, quan són típics, són deliciosos!


CRESPELLS
1 kg de farina.
4 rovells d’ou.
300 g de sagí.
600 g de sucre.
1 got d’aigua.
1 got d’oli d’oliva.
3/4 de got de suc de taronja.
Llima ratllada.


Mescleu tots els ingredients, fins aconseguir una massa homogènia i que no s’aferre a les mans. El sagí es pot fondre. Estireu, talleu i coeu al forn a 190 ºC vora 5 minuts.
--------
Els crespells a Mallorca, són pastes seques fetes, bàsicament, amb farina, rovell d’ou, sagí i oli d’oliva i sucre. De vegades s’hi afegeix suc de taronja i ratlladura de taronja i de llima. La massa ha de ser suau i ha de tenir una gruixa devers 1 cm. Les formes són molt diferents i les més típiques tenen forma de flor, de cor, d’estel de sis puntes i de rombe. El seu origen és jueu. Es coneix que es relaciona amb unes pastes seques o galetons fets sense rent, que es consumien durant la Pasqua hebrea i que simbolitzaven el pa àzim que els israelites s'emportaren quan abandonaren Egipte. Pel que fa a la forma, una de les més corrents és l’estel de sis puntes, anomenat estel de David pels jueus, o segell de Salomó pels musulmans. Aquest hexàgon d’inspiració judeomusulmana format per dos triangles superposats també el trobem a la rosassa major de la Seu de Mallorca i de València.